Prijava suma nezakonitega ravnanja pri ribolovu Ujemi in spusti

MINISTRSTVO ZA KMETIJSTVO, GOZDARSTVO IN PREHRANO
Inšpekcija za lovstvo in ribištvo
Ljubljana
irskglr.mkgp@gov.si

31.7.2023

Prijava suma nepravilnega in nezakonitega ravnanja pri športnem ribolovu po načinu Ujemi in spusti

Spoštovani!

V medijih smo lahko brali, da je 13-letni Amadej Matevžič s Frankolovega na Šmartinskem jezeru ulovil orjaškega soma, dolgega 2,46 metra, težkega približno 90 kg. Z očetom Ervinom sta se eno uro in pol borila s somom oz. ga utrujala, da sta ga lahko spravila na suho.

Iz slik na https://www.24ur.com/novice/slovenija/13-letni-amadej-ulovil-orjaskega-soma-dolgega-246-metra.html je razvidno, da je som kar nekaj časa ležal na travi, kjer je bilo mogoče tudi kamenje in da je Amadej ležal zraven njega ali ga z rokami prijemal na različne načine. Amadej je soma tudi polil z vodo, kot je to razvidno iz videa na isti spletni strani. Kot je še razvidno iz omenjene spletne strani, sta A. in E. Matevžič za meritev poklicala gospodarja Ribiške družine Celje Dominika Zlodeja, ki je ocenil dolžino ujetega soma. Po fotografiranju sta soma spustila nazaj v jezero – vsaj tako piše v medijih.

»Šla sva po krape in jih do 13. ure tudi veliko ujela. Amadej je imel že dolgo palico v vodi, menil sem, da so manjše ribe že pojedle vabo, in sem mu dejal, naj jo menja,« je tudi povedal Ervin Matevžič. (https://www.slovenskenovice.si/novice/slovenija/ste-slisali-kaj-se-je-zgodilo-na-smartinskem-jezeru-andrej-lovil-krapa-izvlekel-posast/)

Po 4. členu Pravilniku o komercialnih ribnikih se morajo ujete ribe takoj nepoškodovane vrniti v ribnik ali takoj usmrtiti na način, da se ribe ne muči. Podobno je določeno v 15. členu Pravilnika o ribolovnem režimu v ribolovnih vodah, kjer je določeno, da se morajo ujete ribe takoj žive spustiti nazaj na prostost v vodo ali usmrtiti na način, da se rib ne muči in da jih je dovoljeno prijemati samo z mokro roko.

Iz opisa dogodka na mnogih spletnih straneh, ki so poročale o tem ulovu, je razvidno, da Amadej in Ervin Matevžič nista takoj po ulovu soma vrnila nazaj v ribnik ali ga usmrtila, kot bi to morala storiti. To je razvidno tudi iz tega, da sta poklicala gospodarja Ribiške družine Celje Dominika Zlodeja, ki je, ko je prišel, ocenil dolžino soma. Vprašanje je, koliko časa je som ležal na suhem, da so ga potem vrnili v jezero, če so ga res. V vsakem primeru pa ni bil takoj po ulovu vrnjen v jezero ali usmrčen, kot bi to glede na predpise moralo biti. S tem sta omenjena ravnala v nasprotju s predpisi. Vprašanje je tudi, ali nista s tem, ko sta pred ulovom soma ujela veliko krapov že dosegla limit ulova v smislu 18. člena Pravilnika o ribolovnem režimu v ribolovnih vodah. Vprašanje je tudi, kakšna vlogo pri vsem tem je imel gospodar Ribiške družine Dominik Zlodej, saj je šlo za očitno kršenje predpisov. In ali je o tem obvestil ribiškega čuvaja. Če je, kako je ta ravnal? Vsega tega mi ne vemo, ker nimamo dostopa do teh podatkov.

Dejstvo je, da čeprav naj bi bil som po določenem času vrnjen v ribnik, ni bil vrnjen nepoškodovan, kot to zahtevajo predpisi o ribolovu. Kajti po uri in pol borbe, utrujanju in vlečenju na suho je zaradi trnka sigurno imel poškodovano ustno votlino. Zato tudi ni mogel biti nepoškodovan vrnjen v ribnik, pri čemer pa je vprašanje, kakšne poškodbe je imel na telesu, saj je kar nekaj časa ležal na travi, kjer so mogoče bili v travi tudi kakšni kamni in drugi predmeti, ki so mu ranili luske, tudi zrak za njegovo telo, ki nujno rabi vodo, ni bil blagodejen. Tudi dihati ni mogel na naraven način, saj ni bil v vodi, temveč na suhem, tako da mu manjkalo kisika. Som se je boril za kisik in s tem za življenje. Verjetno je bil som dalj časa na suhem in brez vode, koliko časa sicer ni jasno. Vse to je bilo trpinčenje soma, seveda nepotrebno. Tudi v tem primeru gre za kršitev predpisov. Ali je som po vrnitvi v jezero sploh preživel, glede na to, da je bil poškodovan in pod hudim stresom, ni znano, znano pa je, da mnoge ribe ne preživijo.

Menimo tudi, da gre v omenjenem primeru tudi za sum storitve kaznivega dejanja mučenja živali po 341. členu KZ-1, saj je som nekaj časa ležal na suhem na travi izven vode, čeprav bi moral biti takoj vrnjen nepoškodovan v ribnik. Pri tem je som vsekakor zelo trpel, saj biti na suhem ni del njegovega naravnega življenja. Vprašanje je med drugim, kako je sploh lahko dihal, trpel je za pomanjkanjem kisika. Gre za sum surovega ravnanja z živaljo in povzročanja trpljenja po nepotrebnem. Poleg tega je zelo trpel, ko so ga dolgo časa utrujali in nato zvlekli na suho, kar vse je trajalo uro in pol. Ker sta oba prej omenjeni osebi ribiča že kar nekaj časa, ni dvomiti v to, da sta vedela, da ribe pri načinu ribolova Ujemi in spusti trpijo, vsekako nepotrebno, in da sta se s tem v konkretnem primeru tudi molče strinjala, kar izhaja iz poteka dogodkov.

Način ribolova Ujemi in spusti, ki je bil uporabljen v tem primeru, je še posebej krut do živali, saj jih sprva poškoduje, nato pa takšne poškodovane spusti nazaj v vodo. Ribe, ki preživijo to dejanje, mnoge namreč ne, sicer živijo dalje, vendar živijo v trpljenju, saj so bolj ali manj poškodovane. Zato lahko ribe hudo trpijo, še posebej, če imajo odprte rane v svojem telesu, npr. v škrgah, prebavilih ali drugih notranjih organih, največ poškodb pa je v ustih. Vse to pa nastane zaradi trnka ali pa zaradi nepravilnega rokovanja z ujeto ribo, preden se jo izpusti nazaj v svobodo. Mnoge ribe pa umrejo zaradi stresa, ki ga doživijo med utrujanjem oz. vlečenjem na kopno. Čim dlje traja utrujanje, tem večji je stres. Med utrujanjem trpi riba pomanjkanje kisika, v mišicah se sprošča mlečna kislina, ki negativno vpliva na delovanje mišičnega sistema in tako tudi srca. Ribo lahko zadene kap.

Veliko je znanstvenih študij, ki dokazujejo, da tudi ribe čutijo bolečine in zato trpijo. Prof. dr. Vlasta Jenčič, dr. vet. med., iz Inštituta za zdravstveno varstvo in gojitev divjih živali, rib in čebel Veterinarske fakultete Univerze v Ljubljani pravi, da imajo ribe nociceptorje za zaznavanje bolečine, obstajajo preproste povezave do preprostih možganov in imajo celo lastne snovi, ki omilijo bolečino. Raziskave so potrdile, da ima bolečina fiziološke in vedenjske posledice. Pomembno dejstvo je tudi, da se ribe znajo in naučijo izogibati bolečinskim dražljajem. Prof. dr. Vlasta Jenčič še pravi, da ribe občutijo tudi strah in stres. Mnogi menijo, da je način ribolova Ujemi in spusti mučenje živali, s čimer se tudi mi strinjamo. Gre za grob poseg v naravno življenje ribe, ki je po slovenski zakonodaji čuteče živo bitje. Zelo zavržno in nemoralno je, da nekdo povzroča čutečemu živemu bitju neizmerno trpljenje in mogoče celo smrt, da se lahko z njo slika in hvali s trofejo. Več o trpljenju rib pri ribolovu je tudi na spletni strani https://www.lov-ribolov-meso-mleko-ne.eu/trpljenje-rib/

Tudi med ribiči se najde kdo, ki je proti ribolovu Ujemi in spusti. Eden izmed njih je Zdravko Zajc iz Ljubljane, ki je v javnem pismu, objavljenem v ljubljanskem Dnevniku (3. junij 2023) med drugim zapisal: »Način ribolova ujemi-izpusti je zame tipičen primer mučenja živali. Ne razumem, kakšen užitek imajo ribiči, ko v enem dnevu ulovijo 30 in več rib, se z njimi fotografirajo in rečejo, da so jih nepoškodovane vrnili v vodo. Kako nepoškodovano, če pa jo je ujel na jekleni trnek, čeprav je brezzalustnik? Rana je rana in večina ribičev ve kako boli, kadar se je po nesreči »špiknil« s trnkom«. In še: »V ponedeljek, 29. 5. 2023, je naša RD vložila v Soro okoli 200 kg (približno 600 rib) postrvi šarenke, vzgojene v ribogojnici. To se pravi, da se bodo pet dni zatem prišli »tekmovalci« iz vse Slovenije izživljati se nad temi ubogimi ribami, ki se še niso navadile živeti (hraniti) v naravnem okolju in so dovzetne na vsako vabo, ki jim jo ponudiš. Lahko jo ujame vsak amater. Ampak ti profesionalni »tekmovalci« štejejo, kdo jih bo več ujel (prešpikal) in si zato celo delijo pokale. Dokazano je, da več kot polovica teh rib pogine zaradi šoka. Škoda je veliko večja, kot pa je pobranega denarja od štartnine.« (https://www.dnevnik.si/1043025225/mnenja/pisma-bralcev/se-o-mucenju-zivali)

Na podlagi navedenega vas pozivamo, da preverite postopke pri ulovu omenjenega soma, in v kolikor ravnanja niso bila v skladu s predpisi ustrezno ukrepate. Predlagamo tudi, da preverite ravnanje Ribiške družine Celje, ki bi preko svojega ribiškega čuvaja morala zaščiti soma, pa to kot je razvidno iz poteka dogodkov, predstavljeni v medijih, ni bilo storjeno.

Pozivamo vas, da nas obvestite o poteku postopka in eventualnih ukrepih, ki ste jih sprejeli.

Ob tem izražamo ogorčenje zaradi tega, da je takšen način ribolova še vedno dovoljen v Sloveniji. In da se praktično dnevno muči veliko število nedolžnih čutečih živih bitij, kot so to ribe.

Lep pozdrav!

Koalicija proti lovu, ribolovu, mesu in mleku

_______________

Odgovor inšpektorja Igorja Simšiča z dne 11.12.2023:

Ribiški inšpektor je dne 1.12.2023 pri RD Celje preveril, kaj se je dogajalo omenjenega dne – julija 2023, pri izlovu soma.

Izlov soma je evidentiran, soma je ulovil 16 letni ribič član RD Celje, lovil je skupaj s svojim očetom. Med lovom sta poklicala gospodarja ribiške družine, ki je prišel pomagat da so
lahko ribo potegnili iz vode. Gospodar ribiške družine je tudi ribiški čuvaj, ki je soma takoj po izlovu tudi izmeril. Po meritvi in fotografiranju bi ga lahko usmrtila in odnesla domov, a
sta ga raje vrnila nazaj v vodo. Po izjavi ribiškega čuvaja je som brez vidnih poškodb odplaval.

Ribiški inšpektor pri omenjenem dejanju ribolova ni zaznal kršitve zakonodaje, zato ribiška inšpekcija v omenjenem primeru ne bo ukrepala.